In 2020 kwamen er ongeveer 34.000 mensen in ons land in het ziekenhuis terecht met een hartinfarct. Elke dag komen ongeveer 93 mensen met een hartinfarct in het ziekenhuis terecht. Elke dag sterven gemiddeld zo’n 13 mensen aan een hartinfarct: 8 mannen en 5 vrouwen.. Bij een hartinfarct of hartaanval raakt een kransslagader van het hart plotseling verstopt. Een deel van het hart krijgt geen bloed en zuurstof meer. Bij een hartinfarct ben je bij kennis.

Signalen

De meest voorkomende klacht bij een hartinfarct is een aanhoudende drukkende pijn op de borst, die kan uitstralen naar de bovenarmen, kaken, rug en maagstreek.

Je kunt hierbij ook zweten, braken of erg misselijk zijn. Daarnaast komen er ook minder duidelijke klachten voor bij een hartinfarct, zoals extreme moeheid, kortademigheid of duizeligheid. Deze komen iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Hartfalen

Een hartinfarct en een hartstilstand ontstaan plotseling. Ineens is er iets mis met je hart. Hartfalen is een chronische ziekte. De pompfunctie van het hart werkt niet meer goed. Bij deze ziekte gaat het hart langzaam achteruit. De meest voorkomende oorzaken zijn een eerder hartinfarct en een langdurige hoge bloeddruk.

Signalen

De 3 meest voorkomende klachten zijn:

  • vermoeidheid
  • kortademigheid
  • vocht vasthouden

Hartstilstand

Een hartstilstand is levensbedreigend. Het hart stopt met kloppen en pompt geen bloed meer rond. Daardoor krijgen de organen geen bloed en dus ook geen zuurstof meer. Je raakt bewusteloos. Al na 4 tot 6 minuten raken hersencellen onherstelbaar beschadigd. Daarna lopen ook andere organen schade op. De meest voorkomende oorzaak van een hartstilstand is een hartinfarct. Een hartstilstand kan ook komen door andere hartproblemen.

Signalen

Bij een hartstilstand raak je binnen enkele seconden bewusteloos. De normale ademhaling stopt. Wel kan iemand nog naar adem happen, dit is een zware en luidruchtige ademhaling (gasping).

Hartrevalidatie

Een traject hartrevalidatie is een belangrijk onderdeel van het herstel van patiënten met hartklachten. Een belangrijk element van hartrevalidatie is het beweegprogramma, dat onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut wordt uitgevoerd. Back in Shape heeft ervaring met hartrevalidatie. WIlt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op en onze collega zal u te woord staan.

Meer informatie:
Hartstichting.nl
Harteraad.nl