Van alle mensen met rugpijn spreken we bij 90% van de mensen van ‘aspecifieke’ lage rugpijn. Dat wil zeggen dat er bijvoorbeeld geen breuk, hernia of verschuiving van het wervellichaam aanwezig is. Lage rugpijn centreert zich in het onderste gedeelte van de rug en/of bekken. De pijn kan een uitstralend karakter hebben naar de benen, veelal niet verder dan de knie. Uitstralende pijn vanuit de lage rug wordt vaak geassocieerd met een hernia, dat is echter niet altijd terecht.

Normaal gesproken herstelt lage rugpijn zich, eventueel met hulp van de fysiotherapeut, binnen 4 tot 6 weken. Helaas komt het ook voor dat de rugpijn langer aanhoudt. Er kan sprake zijn van meerdere factoren die het herstel op een negatieve manier beïnvloeden. De (manueel) fysiotherapeut probeert samen met u de invloed op deze factoren te vergroten.

De (manueel) fysiotherapeut is in staat om onderzoek te doen naar de mobiliteit en kracht van de lage rug. Er kan ook onderzoek worden gedaan naar eventuele betrokkenheid van de zenuw. In het onderzoek wordt ook de spierlengte, rekbaarheid en de spanning gecontroleerd.

De behandeling van lage rugpijn sluit aan op het onderzoek. Bijvoorbeeld: als de mobiliteit beperkt is, kan de behandeling gericht zijn op het verbeteren van de mobiliteit. Daar zijn verschillende manieren voor. Uw (manueel) fysiotherapeut kan u daar meer over uitleggen.

De Nederlandse Vereniging Manueel Therapeuten adviseert bij rugpijn om in beweging te blijven, gezond te leven en passief gedrag te vermijden.